Abgeschlossen: BEYOND THE SCHNITZEL

for English see below

Im Oktober und November führen wir eine 3-teilige interaktive & partizipative Veranstaltungsreihe durch.
Unter dem Titel

BEYOND THE SCHNITZEL

Where & how to source & eat sustainable, healthy, fair & tasty food in Vienna*

wird ein Team unseres Arbeitskreises “Ernährungs- & Bewusstseinsbildung & Partizipation” gemeinsam mit neu in Wien ankommenden Studierenden das Wiener Ernährungssystem entdecken. „Neu anzukommen“, und das in einer Großstadt, ist nicht immer leicht und mit einigen praktischen wie auch persönlichen Herausforderungen verknüpft.

Sich ‚gut‘ zu ernähren, ohne dabei die eigenen Prinzipien über den Haufen zu werfen oder das oft knappe studentische Budget zu sehr zu strapazieren, kann schon eine ordentliche Challenge sein; insbesondere wenn man neu an der Uni und neu in der Stadt ist.

Spaß und Genuss sollen ja auch nicht zu kurz kommen.

Die Eventreihe verfolgt dabei mehrere Ziele:

  • Das städtische Ernährungssystem unmittelbar zu erleben
  • Die Ernährungspraktiken der Studierenden sowie ihre Erwartungen und Anforderungen an das Ernährungssystem kennenzulernen & zu diskutieren
  • Insb. das vielfältige Angebot an alternativen, sozial gerechten und ökologisch nachhaltigen Lebensmittelbezugsquellen in der Stadt sichtbar und erfahrbar zu machen
  • Möglichkeiten zu erkunden, sich nachhaltig, gesund, frisch & nahrhaft aber auch "preis-wert" zu ernähren

 

Das gemeinsame Essen & Erleben dient natürlich auch dazu,

  • Mit anderen (neuen Leuten) in Kontakt zu treten
  • Sich in der (neuen) Stadt & ihrer Esskultur zu orientieren
  • Sich in einer neuen Umgebung zuhause zu fühlen

 

Denn: eine Stadt wie Wien bietet eine Vielfalt an Möglichkeiten, sowohl Hunger & Durst zu stillen als auch die kulinarische Neugier zu befriedigen, abseits von Fast- & Convenience-food, vom Schnitzel in der Mensa und von Supermärkten.

Wir freuen uns schon auf lebendige & aufschlussreiche Veranstaltungen und hoffen auf reges Interesse seitens der Studierenden.

* Aufgrund der Diversität der Zielgruppe wird die Veranstaltungsreihe sowie die gesamte Kommunikation d’rumherum (auf den Social Media Kanälen des ERW) in englischer Sprache stattfinden.

BEYOND THE SCHNITZEL

Where & how to source & eat sustainable, healthy, fair & tasty food in Vienna*

You are new to Vienna? You just moved here to study and get to know the city? In October and November we discover the Viennese food system: "Arriving new" in a big city is not always easy and is associated with some practical as well as personal challenges. Eating 'well' without giving in on your principles combined with an often tight student budget can be quite challenging; especially if you are new to the university and new to the city. Join us on this journey and be ensured that in addition to new experiences and learning about the Viennese food system, fun and good food will not be neglected!

Participation is free of charge!

Day 1: Share a first bite: Taste Vienna’s food system

Date: 20.10.2022, 18-20 h
Location: The Student Hotel Vienna, Nordbahnstraße 47, 1020 Vienna
Entry: Free! Snacks and Drinks provided

Experience the various ways in which people in Vienna connect with food and share your own experience.

Join this workshop to explore how food reaches our plates while tasting some Viennese wine and local products. We will use this time to individually reflect on and to discuss in small groups how each of us is connected to the food system, how different food systems look like, and then we look at the challenges and possibilities of the mainstream food system in Vienna.

Day 2: WTF - What’s the issue with our food system?

Date: 03.11.2022, 16-18 h
Location: WeltTellerFeld, Schilfweg 20c, 1220 Vienna
Entry: Free! Snacks and Drinks provided

Our globalized food system at a glance: join an excursion to the “WeltTellerFeld” project in Vienna.
Link to WTF Video

At the educational project “WeltTellerFeld„ in 1220 Vienna we will experience food consumption in Austria, the area and resources required for its production and the challenges which come with it. We will learn about this in a very practical way: on 3000m2 the project visualizes the land use and agricultural crops behind the average annual food consumption in Austria. But besides the challenges we will look at (and taste) possible sustainable solutions in our individual consumption as well as the food system.

Day 3: READY - SET - FEAST!

Date: 24.11.2022, 17-21 h
Location: Community Cooking, Absberggasse 27 / Kulturhaus Brotfabrik, 1100 Vienna
Entry: Free! Snacks and Drinks provided

Let's explore, compare and taste solutions for our future food system
After our discovery of alternative food supply systems troughout Vienna, we will meet again to share our experiences.
We will discuss advantages and disadvantages of alternative sources of food supply (such as food coops, farmers markets or community supported agriculture). We will summarize our findings and reflect on our shared food experiences.

And, last but not least, we’ll enjoy our final evening together!

Nach oben